Russland har alltid stått i spenn mellom tilnærming og avvisning til det vestlige og europeiske, vekslende i en pendelbevegelse. Mange vestlige intellektuelle har hatt en tiltrekning til den russiske annerledesheten og det man oppfattet som en dyptloddende russisk mentalitet, ikke minst innen litteraturen særlig på 1800-tallet.
Russland kom sent inn i moderniteten. Mens Vest-Europa dro fra innen industri og økonomisk utvikling utover 1800-tallet hang Russland etter i et nesten middelaldersk keiserdømme med ufrie bønder. Likevel så Dostojevskij og andre russiske intellektuelle med forakt på det nye samfunnet som vokste fram i Vest-Europa. Og 1900-tallet - ideologienes og verdenskrigenes århundre - førte til enorme lidelser for det russiske folket, der de ledet an kanskje historiens største ideologiske eksperiment med Sovjetunionen.
Etter noen korte, kaotiske år med markedsøkonomi og tilnærming til Europa på 1990-tallet, leder Putin nå et Russland som igjen markerer sterk avstand til Europa og vestlige verdier, særlig etter annekteringen av Krim og krigen i Ukraina. Og plutselig opplever man det høyst uventede at Trumps USA nærmest er blitt pro-russisk.
Hvordan skal vi forstå Russland i dag? Hva vil Putins Russland - militært, geopolitisk, økonomisk, kulturelt? Hvor stor er faren for storkrig med Europa? Hvilke allianser ønsker man å bygge østover i forhold til Asia og Kina? Eller USA? Hvordan oppfatter "vanlige russere" sitt forhold til vestlige verdier? Finnes det en egen russisk mentalitet, eller er dette bare et ledd i Putins propaganda? Og hvordan skal vi forstå den nye symbiosen mellom regimet og den russisk-ortodokse kirka? Vi har samlet et høyst kompetent panel til å belyse disse tingene.
I panelet:
Julie Wilhelmsen er forsker 1 og leder for Forskningsgruppen for Russland, Asia og internasjonal handel ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Hun har doktorgrad i statsvitenskap og arbeider spesielt med russisk innenriks- og utenrikspolitikk og Russlands endrede forhold til Vesten.
Vebjørn Horsfjord er dekan og professor ved VID vitenskapelige høgskole. Han forsker på religionens rolle i politikk og samfunn og er ekspert på den russisk-ortodokse kirke.
Palle Ydstebø er oberstløytnant og sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen.
Flere deltakere TBA
Programleder er Eirik Løkke, rådgiver i Civita.