Tilbake til alle arrangementer

Flergenerasjonelle traumer - what is it and what to do?

Hva er flergenerasjonelle eller transgenerasjonelle traumer? Hva om våre psykiske problemer ikke stammer fra egne opplevelser, men faktisk kan være «nedarvet»? At traumeerfaringer kan forplante seg i generasjon etter generasjon, gjennom den konstante interaksjonen og kommunikasjonen mellom foreldre og barn? Og hva om dette faktisk kan gjøre oss til traumeofre, eller - overgripere?

Traumeforskningen, som er begrenset og vanskelig, viser uansett at traumeofre står i større fare for å bli overgripere, og dermed forsterke en overgriper-offer-dynamikk. Men traumeofre står også i fare for mer eller mindre ubevisst å overføre sine traumer til neste generasjon bare gjennom sin væremåte og kommunikasjon, som igjen kan skape nye offer eller overgrep. Den som har lest seg opp på Anders Behring Breiviks traumebiografi blir sjokkert.

Kan én traumebiografi faktisk ryste et helt kollektiv? Ja, Trump ryster ikke bare USA, men hele verden akkurat nå. Og at hele samfunn og befolkninger er traumatiserte av krig, overgrep, undertrykkelse og kolonialisme, det kan vi fortsatt se hver eneste dag på Dagsrevyen. Hvordan kan man forhindre at traumedynamikker ikke smitter omgivelsene og skaper samfunn som er traumatiserte?

Vi spør videre: Hvordan få øye på og komme seg ut av traumer som er overført fra ens foreldre? Hvordan få øye på hva et traumatisert og traumatiserende samfunn gjør med oss? Hvordan få en ende på den flergenerasjonelle traumesirkelen?

WW har invitert den internasjonale traumespesialisten Franz Ruppert til å innlede om forholdet mellom traumeteori og tilknytningsteori, og om transgenerasjonelle traumer og hva vi som individ og samfunn kan og bør gjøre med dem.

Franz Ruppert er professor i psykologi ved Universitetet for anvendt vitenskap i München og en internasjonalt anerkjent foredragsholder og traumeforsker. Han har i løpet av de siste 30 årene utviklet teorien om identitetsorientert psykotraumeteori og den praktiske metoden til IoPT. Ruppert deltar for øvrig også under IoPT-konferanse i Oslo den 9. - 10. mai i år: https://iopt.no/aktivitet/iopt-konferanse/

Karen-Inge Karstoft er førsteamanuensis i psykologi ved ved København Universitet. Hennes siste bok er Hvorfor taler alle om traumer? (2024)

Marta Thorsheim er grunnlegger av IoPT Norge – Institutt for Traumearbeid og Norsk Traumeterapeutforening (NTF). Hun har over 25 års erfaring som psykoterapeut og traumeterapeut.

Programleder: Erik Lerdahl, forfatter, musiker og professor i kreativitet, innovasjon og samskaping ved UiS

 
Forrige
Forrige
29. mai

Buddhisme, religion for ateister?

Neste
Neste
29. mai

Konsert: Chris Erichsen - Kjærtegn og manifester