Tilbake til alle arrangementer

John Ellis forklarer partikkelfysikk - hva er det og hvorfor trengs det?

Partikkelfysikk er vitenskapen om naturens fundamentale partikler og krefter – alt fra kvarker til Higgs-bosonet. Fysikkens oppdagelsesferd innover i universets stadig mindre deler drives også av en tanke om at svarene på de store spørsmålene – om mørk materie, universets fremtid og selve virkelighetens natur – ligger gjemt i det aller minste. 

Velkommen til en samtale med John Ellis, en av vår tids viktigste forskere innen feltet, ofte kalt "partikkelfysikkens grand old man". Ellis har blant annet bidratt til å oppdage gluonet, partikkelen som holder atomkjernene sammen, i 1979. Selve ideen til oppdagelsen kom tre år tidligere mens han vandret i CERNs korridorer. Han var på vei over broen fra kantinen til sitt kontor, og rundet hjørnet ved biblioteket der korridoren deler seg i tre, da han plutselig så for seg det enkleste og mest effektive eksperimentelle oppsettet for å identifisere og finne et gluon, et partikkeldiagram formet som den tre-takkete stjernen i Mercedes-Benz logoen. Tre år senere ble gluonet funnet i kollisjoner med akkurat den formen!

John Ellis er professor i teoretisk fysikk ved King's College London. Han har også vært tilknyttet CERN siden 1973. Ellis forsker særlig på partikkelfysikk og kosmologi, og har bidratt til forskning på supersymmetri, Higgs-bosonet og kvantegravitasjon, og var en nybrottsforsker i det som i dag kalles astropartikkelfysikk.

Samtalepartner er Johanne Pontoppidan Tuxen, forfatter og journalist i Information med naturvitenskap som spesialfelt.

Arrangementet er på engelsk

 
Forrige
Forrige
29. mai

Protestsangens historie og framtid

Neste
Neste
29. mai

Verden sett fra Moskva