Tilbake til alle arrangementer

Det moderne friluftslivet - en trussel mot naturen?

I den klassiske norske friluftskulturen står det nøysomme og spartanske sentralt. Enkelt utstyr og sporløs ferdsel. En sliten kaffekjele og et lite bål. Det å oppleve naturen var det viktige.

Hyttekulturen bar også også preg av dette, med små hytter, som man ofte bygde selv, på dugnad, av stedhogd tømmer og billige restmaterialer. Med parafinlamper og vann fra bekken, og uten vei. Hytta og naturen var et sted for det enkle livet. Vår største og mest internasjonalt meritterte naturfilosof, Arne Næss, legemliggjorde dette idealet, med sin 40 m2 fjellhytte på Tvergastein, som han selv bar opp ved til.

I dag er friluftsliv noe ganske annet. Det viktige er å "tracke" turen, måle høydemetere og puls - og behørig dokumentere på sosiale medier. Utstyrsutvalget er enormt. For eksempel tilbyr XXL over to hundre typer fjell- jakt- og tursko, i tillegg til skalljakker, turbukser for alle typer vær- og føreforhold. Ultralett kokeutstyr, hodelykter, ski til enhver bruk. For en turglad familie hoper det seg opp en anselig mengde utstyr. Det er sjelden den ordinære nærnaturen som trekker, man flokker seg på de mest spektakulære og instagramvennlige stedene, Prekestolen har hatt opp mot 400 000 besøkende årlig. Man reiser gjerne langt med fly til det ultimate turmålet. Alpene? Dolomittene? Eller kanskje Rocky Mountains?

For ikke å snakke om de moderne hyttebyene, breddfulle av to-etasjers palass med alle fasiliteter. De blir private spa-sentre hvor man ringer hytta varm og hygger seg i jacuzzien med bobler i glassene - som settes rett inn oppvaskmaskinen etterpå. Og skal noe repareres eller pusses opp, hyrer man selvsagt håndverkere.

Dette er kanskje en karikatur, men det er liten tvil om at det moderne hytte- og friluftslivet er noe ganske annet enn før. Hva er drivkreftene bak denne utviklingen? I en tid hvor vi er rikere enn noensinne, med hektiske dagligliv i tidsklemme, burde ikke hytta og naturen være ypperlige steder for å hente seg inn, med digital detox og det enkle livet? Er det moderne friluftslivet i stedet blitt en trussel mot naturen?

Med:

Marit Beate Kasin, journalist og forfatter av Brageprisnominerte boka «Naturparadokset. Om naturen vi mister og hvordan vi kan få den tilbake» (2024).

Per Hanasand, styreleder i Den Norske Turistforening

Flere deltakere TBA

 
Forrige
Forrige
30. mai

Wonderful Nachspiel med Torkild Jemterud

Neste
Neste
31. mai

Byvandring - Fra Pedersgadå te Tou Scene