Onsdag 25. juni kl. 10:30 - 11:30:
Er norsk mat klar for et EU-medlemskap?
Norsk landbrukspolitikk er forskjellig fra EUs, og et EU-medlemsskap kan føre til utfordringer for norske landbruksprodusenter. Samtidig vil et medlemskap kunne gi bedre adgang til et større marked.
I 1994 sa vi nei til EU fordi EUs fiskeri- og landbrukspolitikk ikke var noe for oss. Nå sier meningsmålinger at flere nordmenn er positive til norsk EU-medlemsskap. Hva skjer om Norge blir medlem? Hva vil et medlemskap bety for norsk landbruk? Kan vi eksportere norsk mat i dag, uten å bli med i EU?
Deltakere:
Paal Frisvold, ambassadør for EUs klimapakt. Har jobbet mange år i Brussel med Norges forhold til EU, spesielt på områdene miljø, energi og klima.
Anne Ekornholmen, politisk redaktør i Nationen
Programleder:
Ola Hedstein, gründer og partnar i Rethink Food
Torsdag 26. juni kl. 13:00 - 14:00:
Matsikkerhet – er det ditt ansvar?
Matsikkerhet innebærer at befolkningen har tilgang på nok og trygg mat, også i krisetider. Matberedskap over hele landet er vesentlig for den nasjonale sikkerheten ifølge Totalberedskapskommisjonen, og Riksrevisjonen har påpekt at vi er ikke godt nok forberedt. 60 prosent av all maten vi spiser er enten importert eller produsert med importerte fôrråvarer til husdyrnæringen og oppdrettsnæringen.
Hva betyr matproduksjon for Norges sikkerhet? Hvor viktig er selvberging ved å dyrke frukt og grønnsaker som et supplement til tørrvarelageret alle skal ha i beredskap? Kan vi gjøre mer for å unngå matsvinn?
Deltakere:
Anne Skuterud, jurist, kornbonde på Gjerdrum. Har inntil nylig vært styreleder i Felleskjøpet Agri i 9 år.
Monica Dahlmo, landbruksdirektør hos Statsforvaltaren i Rogaland
Programleder:
(kommer)
Fredag 27. juni kl. 13:00 - 14:00:
Ren mat – finnes det?
Ren mat er ferske råvarer som fisk, kjøtt, egg, grønnsaker og fullkorn. Prosessert mat er bearbeidet litt mer. Ultraprosessert mat er industriprodukter laget på fabrikk. Ofte er det en god måte å bearbeide råvarer til en pris forbruker kan godta. Samtidig er forekomsten av fedme og diabetes type 2 på frammarsj globalt, og ingen land har hittil klart å snu utviklingen.
Hva er ultraprosessert mat? Hvorfor spiser vi ultraprosessert mat og hva gjør det med oss? Trenger vi en merkeordning for renere råvarer? Jager matindustrien vekst og profitt så hardt at de er villige til å gjøre befolkningen syke og fete? Eller gjør de produktene sine gode og holdbare? Finnes det en helsegevinst?
Deltakere:
Guro Helgesdotter Rognså, konsulent i mat- og drikkebransjen og har PhD i molekylær gastronomi/ næringsmiddelkjemi
Dagbjørn Skipnes, seniorforsker i Nofima. Har viet sin karriere til forsking og innovasjon på lag med den norske matindustrien
Programleder:
(kommer)
Kl. 09:00 – 14:30 (inkl. kaffepause og lunsj)
Billetter kr 1.990,- + mva
500,- student / 500,- med festivalpass / 500,- digital tilgang
Program
Åpning v/ møteleder Kjetil Alstadheim, politisk redaktør, Aftenposten
Perspektiv og politikk for norsk økonomi
Katinka Holtsmark, førsteamanuensis, UiO
Gisle Natvig, professor, BI
(flere navn kommer til)
Handelskrig til besvær, hva skjer og hva gjør vi?
Karen Helene Ulltveit Moe, professor, UiO
Ola Grytten, professor NHH
(flere navn kommer til)
Ny verdensorden: På tide å diskutere EU igjen?
Janne Håland Matlary, professor UiO
Ole Jacob Sending, professor NUPI
Jonas Stein, professor UiT
Og hva med lille Norge? Kan vi forbli konkurransedyktige?
Silje Haus-Reve, professor, UiS
Roger Bjørnstad, sjeføkonom, LO
Øystein Dørum, sjeføkonom, NHO