I fysikken har man lenge snakket om "The Theory of Everything" som skal kunne forene forene kvantemekanikk og generell relativitetsteori. To teorier som fungerer utmerket på hver sine områder - men vi mangler altså den éne teori som dekker hele den fysiske virkeligheten - fra kvantemekanikken til kosmologien.
Denne forjettede "teorien om alt "er vel det nærmeste man kan komme fysikkens hellige gral - et framtidig mål som man ennå ikke har klart å nå, på tross av en rekke forsøk, hvor superstrengteori kanskje er den mest kjente. Er er så viktig å finne en sammenbindende teori? Hvilke spørsmål skal den kunne gi svar på? Hvilke teorier har vært lansert? Hvorfor er ingen av dem blitt allment aksepterte?
Henger ikke virkeligheten sammen? Eller er det våre teorier det er noe galt med?
Foredrag med kommentator.
Kommentator: Morten Tønnessen.
John Ellis er professor i teoretisk fysikk ved King's College London. Han har også vært tilknyttet CERN siden 1973. Han forsker særlig på partikkelfysikk og kosmologi, og har bidratt til forskning på supersymmetri, Higgs-bosonet og kvantegravitasjon, og var en nybrottsforsker i det som i dag kalles astropartikkelfysikk. Ellis var en av dem som populariserte begrepet "Theory of Everything".
Morten Tønnessen er professor i filosofi ved Universitetet i Stavanger.
Arrangementet er på engelsk