Tidlig i korona-pandemien var det vitenskapelige samfunnet raskt ute med å konkludere at viruset stammet fra flaggermus, den såkalte zoonose-teorien. Den alternative teorien om at viruset kom fra en laboratorielekkasje ved Wuhan Institute of Virology ble raskt parkert som usannsynlig, grensende til konspirasjonsteori. Men i ettertid har stadig flere tatt til orde for at Lab Leak-teorien slett ikke er så usannsynlig. Tvert imot mener en økende andel at dette er det mest trolige opphavet.
I Norge har debatten om virusets opprinnelse vært opphetet etter at Tankesmien Langsikt og molekylærbiolog Sigrid Bratlie i fjor publiserte en rapport som konkluderte at lablekkasje er mest sannsynlig, og at forskere konkluderte mot bedre vitende. Ikke minst den verdensledende danske virusforskeren Kristian Andersen, som mener at Bratlie farer med «konspiratorisk tøv».
Saken stiller oss overfor en rekke viktige og betente spørsmål. Er det hold i de alvorlige anklagene fra Bratlie og andre kritikere? Var vi her vitne til en svært uheldig sammenblanding av vitenskap og politikk? Ble åpen debatt og fri forskning hindret av en vitenskapelig konsensuskultur - for ikke å si kanselleringskultur? Eller var zoonose-teorien den mest rimelige tolkningen ut fra hva vi visste da - og kanskje fremdeles?
Videre: Hvor enkelt er det å lage virus i laboratorier med KI og annen teknologi? Hvilken risiko vil slike laboratorielekkasjer kunne utgjøre i framtiden? Hva kan vi lære av dette når det gjelder biosikkerhet og framtidig pandemiberedskap?
Programleder er Torkild Jemterud, programleder for Abels Tårn på NRK
Sigrid Bratlie er Seniorrådgiver ved tankesmien Langsikt. Hun er utdannet molekylærbiolog, og har en Phd fra Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet som hun ble tildelt Kongens gullmedalje for. Bratlie har jobbet flere år som seniorrådgiver i Bioteknologirådet med faglige og politiske spørsmål knyttet til genteknologi, og sittet i Genteknologiutvalget som leverte en NOU om lovregulering av genteknologi i 2023. Hun fikk samme år Naturviterprisen for sitt arbeid med å spre kunnskap og skape debatt om bioteknologi. Bratlie er aktuell med boka Mysteriet i Wuhan - Jakten på covid-pandemiens opphav.
Gunnar Tjomlid er blogger, foredragsholder og forfatter. Tjomlid driver den populære bloggen Saksynt, der han har skrevet grundig om pandemien og diskusjonen om opphavet. Han har utgitt bøkene Placebodefekten (2013) og Håndbok i krisemaksimering (2016). Tjomlid er også kjent for podkastene Dialogisk og Tomprat. Han har mottatt priser som «Tordenbloggen» (2010) og «Årets sterke mening» i Vixen Blog Awards (2013).