Tilbake til alle arrangementer

Hvilke sosiale medier og redaksjonelle kvalitetsplattformer skal vi velge nå?

Målet for oss i KÅKÅ er alltid å styrke uenighetsfellesskapet og undringsfellesskapet. I 2017 skrev KÅKÅs kunstneriske leder en kronikk i VG som sa: «En fragmentering av offentligheten til milliarder av Facebook-statuser gjør tradisjonelle demokratier og samfunn umulig å forestille seg, uten at vi samtidig ivaretar en kritisk og troverdig redaktørdrevet offentlighet. Det er vårt ansvar, det er de politikerne vi velger sitt ansvar, det er mediebedriftenes ansvar.» Han fortsatte på den enkeltes vegne: «Og så må VI skjerpe vår holdning til og bruk av nett og sosiale medier.»

Når ytringsklimaet koker, når hele ytringskulturen er virusinfisert, når demokratier blir til diktaturer fra en dag til den neste - hva gjør vi? Veldig lite så langt. Men kanskje var synet av Trump og tek-oligarkene som styrer Facebook, X og Amazon på samme scene etter valget i USA det som skulle til, for at vi forlater de verste aktørene i overvåkingskapitalismen? Selv Kjetil Rolness, som har levd av og på Facebook i et tiår, meldte delvis overgang til Substack. Hudd er et norsk sosialt medium som nylig har kommet til.

Det siprer langsomt inn at det finnes andre måter å være synlig og være tilstede i livet på, enn gjennom Snapchat, TikTok og Messenger. EU har vært ganske alene så langt på reguleringsballen. THE AI ACT. The Digital Service Act. The Digital Markets Act. Dette er lover som skal sikre demokratisk kontroll og ansvarliggjøre tek-selskapene.

Kanskje var synet av Trump og Musk sammen det som skal til for at også vi forstår at det fins andre og bedre måter å holde seg informert og opplyst på. Vi minnes Thomas Hylland Eriksen under årets festival, som sa «de du har møtt på kafé og drukket te eller øl med er det umulig å hate etterpå». Det fysiske offentlige rommet er fortsatt det viktigste formatet virkeligheten har å by på. Men nye format, nye medier og ny infrastruktur for offentligheten er viktig nå. Hva kan vi gjøre? Og ikke minst; hva kan staten og politikerne gjøre? Skolen og universitetet? Medieinstitusjonene? Gründerne? Hvilken offentlighet kan vi klare å få til sammen? Hvordan skape en best mulig redaktørstyrt og kvalitativ offentlighet, som også er en mest mulig engasjert offentlighet?

Panelet er utvilsomt et levende undrings- og uenighetsfellesskap -

Henrik Skaug Sætra, førsteamanuensis ved Institutt for informatikk ved UiO


Rune Lykkeberg, sjefredaktør i Information


Kamilla Østerberg, filosof og redaktør i nettidsskriftet Salongen


Aksel Braanen Sterri, statsviter, skribent og fagsjef i Tankesmien Langsikt


Programleder: Lena Lindgren, journalist i Morgenbladet

 
Forrige
Forrige
29. mai

Wonderful Nachspiel med Torkild Jemterud

Neste
Neste
29. mai

Kollektive traumer