I land som vi vanligvis sammenligner oss med, som USA, ser vi tendenser til at utdanningsinstitusjoner risikerer sanksjoner dersom de (eller studentene) uttrykker støtte til Palestina. Hvordan er situasjonen i Norge?
I denne samtalen ser vi på hvilke muligheter og hvilket ansvar som ligger på kunstutdanningen selv når det gjelder kunstneriske praksiser og aktivisme. Hva trenger vern når sensur og selvsensur i en ny kanselleringskultur råder? Har vi noe å frykte i Norge og Norden? Finnes det en type aktivisme som trengs mer akkurat nå? Ja, og så oppsummerer vi serien: Hva er de beste og mest effektive kunstyneriske praksisene dersom kulturell, sosial eller politisk endring er et av målene med kunsten?
Frans Jacobi, kunstner og professor ved fakultet for kunst, musikk og design ved UiB. Med i «The Agenda Group» som ser på alle mulige slags kunstneriske praksiser med «agenda». Hans Phd var titulert «Aesthetics of Resistance». Jacobi er født i København og arbeider med performance, film og tekst. Hans kunst adresserer dagens politiske kriser, ofte sett gjennom svart, poetisk humor. Jacobis performancer og installasjoner er ofte store scenarier med flere deltagere som adresserer politiske og sosiale problemstillinger. Jacobi var veileder for den islandske kunstneren og masterstudenten, Oddur Eysteinn Friðriksson (Odee), som ble saksøkt av fiskeriselskapet Samherji for eksamensprosjektet «We’re sorry» der han laget en nettside som ga seg ut for å være oljeselskapets, hvor de tilsynelatende beklaget tilfeller av korrupsjon i Namibia i 2019. Nylig ble Odee dømt i saken, og Jacobi uttalte følgende til nrk.no: «Jacobi meiner også at Odee sin pågåande strid med Universitetet i Bergen er kunstfagleg interessant, men vedgår at han sjølv nå står i ein kinkig situasjon.» (21.03.2025)
Liisa-Rávná Finbog har doktorgrad i Museologi, med fordypning i urfolk og samisk metodikk. Hun var en av tre kuratorer for Den samiske paviljongen under Veneziabiennalen 2022. Hun var inntil nylig ansatt ved Munch-museet som kurator for urfolkskunst og diskursiv programmering. For tiden samarbeider hun med Maura Reilly (forfatter av «Curatorial activism», 2018) om en kunstfaglig utgivelse på oppdrag fra Thames & Hudson. Finbog er også utøver av duodji; samiske praksiser for estetikk og historiefortelling.
Programleder er Mona Mørk, kunsthistoriker, skribent og kunstanmelder for Dag og Tid